Sernik wiedeński

Składniki:

masa serowa:

1 kostka masła 200 g

1 kg twarogu sernikowego mielonego

8 jaj

200 g cukru

150 g cukru pudru

100 g kaszy manny Lestello

 

polewa czekoladowa:

50 g masła

200 g gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki 30%

owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodaj najpierw ser i kaszę, a następnie ubitą na sztywno pianę. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.

Dno i boki formy prostokątnej o wymiarach 22×28 cm. wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st.C i ustaw na grzanie góra-dół. Masę serową przełóż do formy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.

Po tym czasie obniż temperaturę do 150 st.C. i piecz jeszcze 60-80 minut. Upieczony sernik zostaw w otwartym piekarniku by wystygł.

Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietankę, włóż masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a polewa będzie gładka i lśniąca. Jeszcze ciepłą polewą polej wystudzony sernik.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: