Owsiane bułeczki

Składniki:

składniki:

1 szklanka płatków owsianych Lestello

50 g drożdży

1/2 łyżeczki cukru pudru

1/2 szklanki ciepłego mleka

1 łyżka drobnego brązowego cukru

1 łyżeczka soli

4 szklanki mąki

1/2 szklanki oleju

płatki owsiane do dekoracji

Sposób przygotowania:

sposób przygotowania:

Płatki wymieszać z 1, 5 szklanki wody, gotować mieszając

na małym ogniu 3 min, aż płatki wchłoną wodę i zmiękną.

Przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia.

Rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać cukier,

mleko, brązowy cukier , 2 łyżki mąki , wymieszać i odstawić

do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdże dodać do płatków, posolić, wymieszać.

Dodawać mąkę kolejno po jednej szklance, aż powstanie miękkie ciasto.

Na koniec wyrabiania dodać olej, wyrabiać aż ciasto będzie

gładkie i elastyczne.

Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto jeszcze chwile wyrabiać i

podzielić na 10 części, każdą uformować w bułeczkę.

Bułeczki ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić, by wyrosły.

Ciasto posmarować białkiem, posypać cukrem i płatkami

Piec w piekarniku o temp. 180 st.C przez 35 min, .Odstawić

do wystygnięcia.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: