Duet srowo makowy

Składniki:

ciasto:

100 g margaryny

125 g cukru

180 g mąki

1 żółtko

 

masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej (900 g)

2 jajka

3/4 szklanki cukru

3 czubate łyżki kaszy manny Lestello

 

masa serowa:

1 kg sera trzykrotnie mielonego

250 g cukru

100 g masła

4 jajka

1 budyń waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

wierzch:

1 gotowa polewa czekoladowa

krokant orzechowy do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotuj kruchy spód. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę.

Prostokątną formę o wymiarach 22x28cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno przygotowanym ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut w 180 st.C

Przygotuj masę makową. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj masę makową i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękkie masło, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na podpieczony kruchy spód wyłóż nie równomiernie masę makową.

Na masę makową wyłóż łyżką masę serową. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.C i piecz jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia. Polej polewą czekoladową i posyp krokantem orzechowym.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: