SHAKSHUKA Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

 

¾ szklanki ciecierzycy Lestello

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

Połowa cebuli

1 łyżeczka mielonego kminku

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżeczka suszonej ostrej papryki

3 jajka

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć przez noc i następnego dnia ugotować do miękkości.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć drobno posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz ciecierzycę. Doprawić solą, pieprzem oraz dodać kminek i mieloną paprykę. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut.

Po tym czasie zrobić w sosie 3 dołki, do których należy wbić jajka. Smażyć całość do momentu ścięcia się białek. Podawać posypane natką pietruszki lub świeżym szczypiorem.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,
  • Leokadia

    super!