SAŁATKA DO PRACY Z FASOLĄ

Składniki:

1 szklanka drobnej fasoli Lestello
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 ogórek
Garść szpinaku
Pół opakowania fety

Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta pieprzu
Szczypta oregano
2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Fasolę płuczemy i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy do momentu, aż będzie miękka.

Pomidora, paprykę i ogórek myjemy i kroimy w kosteczkę. Tak samo postępujemy z fetą.

Do słoika wkładamy kolejno fasolę, ogórek, paprykę, pomidor, a na wierzch układamy umyty szpinak, na który kładziemy pokrojoną fetę. Słoik zakręcamy.

Do mniejszego słoika wlewamy oliwę z oliwek, wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy oregano i pieprz i zakręcamy słoiczek.

Potrząsamy nim energicznie, żeby wszystkie składniki nam się połączyły.

W pracy przekładamy składniki z dużego słoika do miski, zalewamy je dressingiem, mieszamy.

Sałatka gotowa 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,