RISOTTO ZE SZPARAGAMI I PARMEZANEM

Składniki:

Pół szklanki ryżu basmati Lestello

1 pęczek zielonych szparagów

1 cebula

1 ząbek czosnku

6 łyżek masła

700 ml bulionu warzywnego

40 ml białego wina

30 gramów tartego parmezanu

Sól morska

Pieprz

1 łyżka oliwy extra vergine

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki, około 3 – 4 cm.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać zielone łodygi szparagów i smażyć razem przez około 5 minut.

W oddzielnym garnku roztopić resztę masła. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie stopniowo dodawać gorący bulion. Należy cały czas mieszać. Mniej więcej około ½ szklanki i czekać, aż ryż wchłonie bulion wtedy dodawać kolejną porcję. Po 10 minutach dodać szparagi z cebulą. Wymieszać. Dalej dodawać bulion. Gdy ryż będzie kremowy i wchłonie większość bulionu dodać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem oraz wrzucić parmezan. Wymieszać i gotowe.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,