RACUCHY GRYCZANE

Składniki:

300 ml mleka
10 gramów drożdży
150 gramów kaszy gryczanej prażonej Lestello
100 gramów mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną mielimy na drobną mączkę w młynku do kawy.

100 ml mleka podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy dwie łyżki cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miski wsypujemy mąki i dodajemy zaczyn drożdżowy. Następnie powoli mieszając wlewamy pozostałą część mleka. Mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajcie trochę mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy średniej wielkości placuszki. Smażymy na złoty kolor po obu stronach.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,