ODŚWIEŻAJĄCA SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:

150 gramów ciecierzycy Lestello

100 gramów czerwonej fasoli Lestello

½ selera naciowego

1 duży pomidor

Garść świeżej mięty

Garść świeżej natki pietruszki

Sok z połowy limonki

Sok z połowy cytryny

Pół łyżeczki pieprzu kolorowego

Pół łyżeczki suszonej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę i fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Odcedzić i ostudzić.

Seler naciowy drobniutko pokroić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, a następnie drobno pokroić.

Do miski wrzucić ugotowaną ciecierzycę, fasolę oraz pokrojonego selera i pomidory. Dodać drobno posiekaną miętę i natkę pietruszki.

W szklance wymieszać ze sobą sok z limonki i cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodać suszoną kolendrę i pieprz kolorowy. Wymieszać i dodać do pozostałych składników. Doprawić solą do smaku.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: