ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ I OSTRĄ PAPRYKĄ

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego
300 gram zielonej soczewicy Lestello
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
Puszka krojonych pomidorów w zalewie
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
Pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
3 średniej wielkości ostre papryczki chili
Szczypta rozmarynu
Szczypta tymianku
Szczypta oregano
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Następnie wrzucamy posiekany drobno czosnek i cebulę. Smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy soczewicę i drobno pokrojone pomidory wraz z zalewą. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 30 – 35 minut. Soczewica powinna w tym czasie zmięknąć.

Po tym czasie dodajemy do naszej zupy drobno posiekane papryczki chili orz rozmaryn, tymianek i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 7 minut.

Pyszna i ostra zupa gotowa.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,