ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

250 gramów zielonej soczewicy Lestello

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżka curry

1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki

1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

4 łyżki oleju

Pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

4 liście laurowe

3 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalać 2 litrami wody i ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Następnie podsmażyć całość na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przyprawę curry oraz słodką i wędzoną suszoną paprykę. Cały czas mieszając smażyć przez 3 minuty.

Zawartość patelni dodać do ugotowanej soczewicy i całość gotować jeszcze przez około 8 minut. Doprawić czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,