ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SOCZEWICĄ

Składniki:

2 czerwone papryki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 duża marchewka

60 gramów czerwonej soczewicy Lestello

60 gramów zielonej soczewicy Lestello

1,5 litra bulionu warzywnego

Pół łyżki suszonej wędzonej papryki

Sól

Pieprz


Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.

Po upieczeniu ostudzić paprykę i obrać ze skórki.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na złoto pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i kawałki papryki. Smażyć całość przez około 10 minut.

Pokrojoną w kostkę marchewkę wrzucić do garnka. Dodać soczewicę i zalać bulionem warzywnym. Gotować do miękkości. Następnie dodać paprykę z cebulą, pomidorami i czosnkiem. Wymieszać. Doprawić wędzoną suszoną papryką, solą i pieprzem. Gotować razem około 10 minut.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,