ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I CIECIERZYCY

Składniki:

4 czerwone papryki

400 gram ziaren ciecierzycy Lestello

3 litry bulionu warzywnego

3 ząbki czosnku

1 duża czerwona cebula

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżka suszonej mielonej papryki

1 łyżeczka suszonego lubczyku

sól

pieprz ziołowy

oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej przygotowujemy bulion warzywny. Do jeszcze wrzącego wrzucamy ziarna ciecierzycy i zostawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy ciecierzycę przez około godzinę w bulionie.

Gdy ciecierzyca się gotuje, kroimy paprykę na plasterki. Pozbawiamy je wszystkich gniazd nasiennych.
Tak przygotowane plastry papryki, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko skrapiamy porządnie oliwą z oliwek i porządnie solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut na funkcji góra-dół.

Upieczoną paprykę, wrzucamy do bulionu z ugotowaną ciecierzycą. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

Gdy papryka z ciecierzycą się gotuję na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek. Wrzucamy na patelnię pokrojona w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Smażymy około 4 minut. Po tym czasie, dodajemy przesmażone warzywa do gotującej się zupy.

Na koniec wrzucamy czosnek niedźwiedzi, lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Teraz wystarczy porządnie zblendować zupę. Z ciecierzycy powinien powstać drobny grysik, który idealnie zastępuję np. drobny makaron.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,