ZUPA MIGDAŁOWA Z RYŻEM

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati Lestello

200 gramów migdałów bez skóry

2 litr mleka

2 laski cynamonu

1 laska wanilii

Pół łyżeczki gałki muszkatołowej

1 szczypta soli

2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie ostudzić.

Migdały utłuc w moździerzu. Mleko zagotować z migdałami i 2 łyżkami miodu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać cynamon, wanilię oraz gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, cały czas mieszając i nie doprowadzając do wykipienia.

Na koniec dodać ryż i zblendować. Podawać na ciepło z kilkoma płatkami migdałów.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,