ZUPA KREM Z DYNI Z EKSPANDOWANYM OWSEM

Składniki:

500 gramów dyni
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 marchewka
Pół łyżeczki cynamonu
Pół łyżeczki imbiru
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju rzepakowe
Pół szklanki ekspandowanego owsa Lestello
1 litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Następnie lekko szklimy na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.

Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i smażymy jeszcze około 4 minut.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Tak przygotowaną dynię wrzucamy do podsmażonych warzyw i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 15 minut.

Na koniec blendujemy całość i doprawiamy solą, pieprzem oraz cynamonem i imbirem. Mieszamy.

Przed podaniem każdą porcję posypujemy ekspandowanym owsem.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,