ZUPA Z KASZĄ GRYCZANĄ I KLOPSAMI

Składniki:

Półtorej szklanki kaszy gryczanej białej Lestello

1 marchewka

1 pietruszka

2 ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

2,5 litra bulionu warzywnego

Pół kilo mięsa mielonego

1 łyżka mielonej bazylii

1 łyżka mielonego oregano

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

Pół szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do gotującego się bulionu wraz z kaszą gryczaną. Gotować około 10 minut.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekany czosnek i cebulę. Przełożyć do garnka z bulionem.

Mięso mielone doprawić bazylią i oregano. Wbić jajko oraz dodać bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę. Formować pulpety, które następnie należy dokładnie obtoczyć w mące. Tak przygotowane wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy całość kolejne 10 minut.

Smacznego 😊

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,