Zupa grochowa z fasolą

Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 ziemniaki
20 dag białej fasoli Lestello
10 dag suchego grochu Lestello
puszka pomidorów bez skórki
listek laurowy
sól, pieprz, majeranek
2-3 parówki
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fasolę i groch namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Fasolę i groch gotować w tej samej wodzie 30 minut, następnie dolać 1,5 l zimnej wody, dodać warzywa i ziemniaki i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać listek laurowy, majeranek, sól i pieprz. Gotować do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie.

Do gotującej się zupy dodać pomidory wraz z zalewą. Z parówek zdjąć osłonkę, pokroić na kawałki, dodać do zupy, zagotować. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: