ŻÓŁTY RYŻ Z CZARNYMI OLIWKAMI I WARZYWAMI

Składniki:

2 szklanki ryżu Basmati Lestello

Garść czarnych oliwek

5 pomidorków koktajlowych

Połowa czerwonej papryki

2 łyżki mrożonego zielonego groszku

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki curry

8 listków świeżego rozmarynu

3 łyżki oleju

3 szklanki bulionu warzywnego

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić ryż. Po minucie dodać kurkumę oraz curry i smażyć, cały czas mieszając przez 2 minuty. Następnie zalać całość bulionem warzywnym. Dodać rozmaryn i gotować, co jakiś czas mieszając, aż bulion całkowicie wyparuje.

Na drugiej patelni lekko podsmażyć, pokrojoną w plasterki czerwoną paprykę oraz zielony groszek. Oliwki pokroić w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki.

Oliwki, pomidory oraz paprykę i groszek dodać do ugotowanego ryżu. Całość doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z połówką cytryny na wierzchu.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: