ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ, SZPINAKU I KURCZAKA

Składniki:

Ciasto:

300 gramów kaszy jaglanej Lestello

200 gramów piersi z kurczaka

100 gramów świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

1 cebula

Pół łyżeczki kurkumy

Pół łyżeczki imbiru

Szczypta cynamonu

100 ml bulionu warzywnego

Olej

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu odcedzamy i łączymy z kurkumą, curry i cynamonem. Mieszamy i studzimy.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanym w rondlu oleju.

Wrzucamy liście świeżego szpinaku i przesmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Nastepnie dodajemy pokrojonego w kosteczkę i umytego kurczaka. Zalewamy bulionem i smażymy pod przykryciem przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie dodajemy kaszę jaglaną. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 – 20 minut.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,