ZAPIEKANKA Z KASZĄ JAGLANĄ, DYNIĄ I SEREM FETA

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej Lestello
2,5 szklanki wody
Połowa średniej wielkości dyni
5 gałązek rozmarynu
1 opakowanie sera typu feta
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą ciepłą wodą.

W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Kiedy będzie już gorąca, dorzucamy kaszę jaglaną i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Gotową kaszę odcedzamy, jeśli nie wchłonęła całej wody.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na blasze do pieczenia wraz z czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Całość polewamy oliwą z oliwek i pieczemy przez około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Upieczoną dynię i czosnek przekładamy do blendera, usuwając gałązki rozmarynu.

Miksujemy na jednolitą masę. Następnie mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,