Wołowina w sosie miodowym

Składniki:

250 g ryżu Lestello

300 g wołowiny zrazowej

4 łyżki sosu sojowego ciemnego

1/2 puszki pędów bambusa

1/2 czerwonej papryki

kawalek imbiru 4 cm

2 łyżki miodu

1/2 szklanki bulionu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy na sypko. Wołowinę tniemy w długie cienkie paski. Imbir ucieramy na tarce. Wołowinę skrapiamy 1 łyżką ciemnego sosu sojowego, dodajemy 1/3 startego imbiru, oraz łyżkę miodu. Mieszamy dokładnie. Nie solimy. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przyrządzamy sos do wołowiny:

Pół wody z puszki z pędami bambusa wlewamy do garnuszka. dodajemy 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, bulion oraz resztę imbiru. Dolewamy 1/5 szklanki wody. Mieszamy, gdy sos będzie gorący dodajemy do niego miód i zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Wołowinę smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Wrzucamy na patelnie i przekręcamy łopatką kilka razy podczas smażenia. Wołowinę smażymy jakieś 10 minut gdy jest już prawie gotowa dodajemy do niej pędy bambusa i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, smażymy ok. 5 minut.

Gotową wołowinę podajemy z ryżem i polewamy przygotowanym sosem.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
  • Leokadia

    muszę wypróbować