Wołowina na sposób bretoński

Składniki:

30 dag białej fasoli Lestello
60 dag wołowiny b/k
1 mała włoszczyzna
20 dag wędzonego boczku
250 ml białego wina typu Chardonnay
1 cebula
4 łyżki oleju
2 łyżki mąki
tymianek
listek laurowy
sól, pieprz w ziarnach
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę. Włoszczyznę i cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju. Przesmażoną cebulę zalać winem i dusić do momentu odparowania połowy płynu po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Wołowinę pokroić w grubą kostkę, posolić, oprószyć mąką i obsmażyć na złoty kolor. Dodać do naczynia z cebulą i zalać wodą tak aby przykryła mięso. Dorzucić tymianek, liść laurowy oraz pieprz czarny. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C. Piec około 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia do formy dodać pokrojone warzywa, boczek i osączoną fasolę. Wymieszać i piec pod przykryciem jeszcze 20-30 minut.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: