TRADYCYJNA GROCHOWA

Składniki:

2,5 litra wody
300 gram grochu Lestello
7 ziemniaków
200 gram wędzonego boczku
1 cebula
Pół pora
2 marchewki
1 pietruszka
Pół selera
2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
Sól i pieprz do smaku

Zasmażka:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Groch namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj go w tej samej wodzie, aż będzie miękki.

Do drugiego garnka wlej 2,5 litra wody. Dodaj pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Obierz ziemniaki, seler, marchewkę i pietruszkę i pokrój wszystko w kostkę. Tak przygotowane wrzuć do garnka.

Cebulę, czosnek i pora również obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z pozostałymi składnikami. Całość postaw na gazie i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowy. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj wcześniej ugotowany groch. Gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Na patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj łyżkę mąki i cały czas mieszając podsmaż na złocisty kolor. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadź dwoma łyżkami letniej wody i szybko dodaj do zupy. Energicznie zamieszaj.

Ściągnij zupę z gazu i dopraw solą i pieprzem do smaku oraz majerankiem.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,