SPAGHETTI A’LA BOLOGNESE Z SOCZEWICĄ

Składniki:

Szklanka zielonej soczewicy Lestello

2 opakowania passaty pomidorowej

1 łyżka suszonej bazylii

1 łyżka suszonego oregano

Pół łyżki mielonej suszonej papryki

1 i ½ łyżki cukru

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

1 cebula

Sól i pieprz

Opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować do miękkości.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim drobno posiekana cebule i czosnek. Następnie dodać soczewicę i passatę pomidorową. Wymieszać. Zostawić na ogniu na około 2 minuty. Po tym czasie dodać suszoną bazylię, oregano oraz paprykę i cukier. Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 10 – 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawić solą i pieprze do smaku.

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz i polać sosem z soczewicą.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,