SŁODKO – OSTRA SAŁATKA Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ CEBULI

Składniki:

1,5 szklanki ciecierzycy Lestello

1 duża czerwona cebula

2 łyżki świeżej natki pietruszki

100 gram sera feta

1 łyżka miodu

2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki soku z limonki

Sól i pieprz

Odrobina słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, wcześniej odcedzając i zmieniając wodę. Cebulę pokroić w drobne pióra i zalać sokiem z cytryny i limonki. Dodać łyżkę miodu i wymieszać. Odstawić całość na 2 godziny do lodówki.

Ciecierzycę ostudzić i wymieszać razem z zamarynowaną cebulą. Dodać rozdrobnioną fetę i suszona mieloną paprykę oraz poszatkowaną drobno natkę pietruszki. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Wymieszać.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: