SAŁATKA MAKARONOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:

1 szklanka czerwonej fasoli Lestello
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypioru
1 cebula czerwona
2 szklanki makaronu typu świderki
2 pomidory
Puszka kukurydzy
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Czerwoną fasolę przepłucz pod bieżącą wodą i odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj ją w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Musi być al dente.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra. Pomidora i paprykę pokrój w kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodaj ostudzoną ugotowaną fasolę oraz kukurydzę i drobno posiekany szczypior. Całość polej oliwą z oliwek i sokiem z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,