RYŻ NA OSTRO Z KREWETKAMI

Składniki:

2 szklanki ryżu Lestello

1 ostra papryczka chili

15 małych krewetek

Ząbek czosnku

6 pomidorków cherry

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

1 łyżka drobno posiekanego koperku

Oliwa do smażenia

1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki

Sól i pieprz

Ćwiartka cytryny

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić umyte krewetki. Po około 2 minutach dodać drobno pokrojone pomidorki cherry i drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy pomidorki zaczną się rozpadać, dodać przetarty przez praskę czosnek. Smażyć razem około 3 minut. Następnie wrzucić ryż i dodać mieloną wędzoną paprykę. Wymieszać i smażyć razem przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na koniec wrzucić koperek i szczypiorek. Wymieszać i przełożyć na talerze. Podawać z ćwiartką cytryny na wierzchu.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: