RISOTTO Z DYNI

Składniki:

1 opakowanie ryżu basmati Lestello

500 gramów mrożonej dyni w kostce

2 łyżki masła

1 litr bulionu warzywnego

1 cebula

Oliwa z oliwek

100 gramów parmezanu

2 ząbki czosnku

Pół łyżeczki imbiru

Pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na niej dynię przez około 5 minut. Następnie przełożyć ją na talerz.

Cebule obrać i drobno posiekać. Tak przygotowaną wrzucić do garnka i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać dwa, drobno posiekane, ząbki czosnku oraz ryż. Całość podsmażyć przez 4 minuty. Następnie dodać kawałki dyni i stopniowo wlewać po pół szklanki bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodawać kolejną porcję i tak, aż do momentu gdy zabraknie bulionu.

Gdy ryż zmięknie dodać masło oraz parmezan i energicznie wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,