RISOTTO Z BOBEM, GROSZKIEM I GRILOWANYM SEREM KOZIM

Składniki:

1,5 szklanki ryżu basmati Lestello

1 cebula

1 ząbek czosnku

Pół szklanki białego wina

Pół szklanki zielonego groszku

Szklanka ugotowanego i obranego bobu

500 ml bulionu warzywnego

50 gram gorgonzoli

Masło

Oliwa z oliwek

2 krążki sera koziego

Sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zeszklić ją na 1 łyżce oliwy w rondelku. Po 2 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 2 minutach, całość przesunąć na jedną stronę garnka i dodać 1 łyżkę masła. Rozpuścić
i wymieszać z cebulą i czosnkiem.

Do rondelka wrzucić ryż i dokładnie go obsmażyć. Wlać wino i gotować około 6 minut, aż wino odparuje. Następnie dodać groszek i bób. Dodać sól i pieprz według własnego smaku.

Do tak przygotowanych składników wlewać po pół szklanki bulionu i gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Po 15 minutach dodać kolejną porcję bulionu. Ryż musi wchłonąć bulion, a jego reszta powinna odparować.

Na koniec dodać startą na tarce gorgonzolę, zdjąć całość z ognia i wymieszać. Przełożyć na talerz i na górze umieścić zgrilowany wcześniej krążek sera koziego.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,