PLACKI Z GROCHU I CZERWONEJ CEBULI

Składniki:

150 gramów grochu Lestello

100 gramów czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej

Pół czerwonej papryki

3 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Groch przepłukać pod bieżącą woda i wrzucić do garnka. Zostawić na 30 minut, a następnie ugotować do miękkości. Odsączyć z wody i zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i papryką. Dodać posiekany czosnek, jajko, jogurt/śmietanę, mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia nałożyć łyżką porcje masy i rozpłaszczyć na grubość ok. 8 mm. Piec ok. 20-25 do zrumienienia.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,