PILAW Z JAGNIĘCINĄ I RYŻEM

Składniki:

1 kg mięsa jagnięcego bez kości
400 gramów ryżu basmati Lestello
400 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka tartego imbiru
2 cebule
6 łyżek oleju
4 łyżeczki ziaren kminu
3 laski cynamonu
Kilka ziaren pieprzu
Kilka goździków
3 gwiazdki anyżu
Kilka ziaren kardamonu
1 łyżeczka soli
1 litr wody
Garść orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno pokrój i dodaj do jogurtu razem z imbirem. Polej nim pokrojone mięso. Całość włóż do wolnowaru i gotuj około 4 godzin na 2 stopniu.

Do szklanki wrzuć cynamon, kardamon, goździki, pieprz oraz gwiazdki anyżu. Całość zalej wrzątkiem.

Do brytfanny wlej olej i dodaj posiekaną drobno cebulę. Zeszklij. Dodaj kmin i duś całość pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie wlej wodę wraz z przyprawami. Zagotuj i duś przez około 4 minuty.

Dodaj do brytfanny ryż, mięso oraz wodę i sól. Wymieszaj i zagotuj. Następnie przykryj brytfannę i wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut.

Przed podaniem posyp danie orzechami nerkowca.

Smacznego 😊

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: