PIECZONE PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Składniki:

Ciasto:

500 gram mąki pszennej (typ 750)

250 ml śmietany roślinnej

40 gram drożdży

1 jajko + 2 żółtka

50 gram roztopionego oleju kokosowego

1 łyżeczka brązowego cukru

Płaska łyżeczka soli

Farsz:

250 gram czerwonej soczewicy Lestello

1 drobno posiekana cebula

1 jajko

1 łyżeczka brązowego cukru

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki

Pół łyżeczki suszonego tymianku

Pół łyżeczki suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Drożdże należy utrzeć razem z cukrem i śmietaną. Następnie dodać mąkę, 1 jajko i dwa żółtka, roztopione masło klarowane oraz sól. Ręcznie wyrobić ciasto i odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz:

Soczewicę zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Następnie odsączyć i zmiksować. Dodać podsmażoną na oliwie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posypać przyprawami i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat i rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wykrawać kółka i nadziewać je farszem. Zlepić ze sobą brzegi i formować pierogi.

Gotowe pierogi wyłożyć na blachę i każdy posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: