OSTRE CHILI Z FASOLĄ

Składniki:

200 gram fasoli Piękny Jaś tyczny Lestello
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 gram kukurydzy
300 ml bulionu mięsnego
3 papryczki jalapeno
1,5 łyżeczki mielonego kuminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
Pół pęczka świeżej kolendry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
100 ml jogurty naturalnego gęstego
150 ml koncentratu pomidorowego
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę namaczamy dzień wcześniej w wodzie i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia płuczemy, zalewamy świeżą wodą, solimy i gotujemy do miękkości.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Muszą się one pięknie zeszklić. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę i doprawiamy mielonym kuminem i mieloną kolendrą. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut.
Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w drobną kosteczkę papryczki jalapeno. Przyprawiamy również pieprzem cayenne.

Całość gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany pęczek świeżej kolendry oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeby nadać chili piękny paprykowy kolor delikatnie rozprowadzamy w nim jogurt naturalny. Musimy cały czas mieszać dodając jogurt, żeby nasze chili się nie zwarzyło.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: