OSTRA ZUPA KREM Z GROCHU

Składniki:

1 opakowanie grochu łuskanego żółtego Lestello
2,5 litra bulionu warzywnego
1 większa papryczka chilli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczk mielonej kurkumy
1 gałązka rozmarynu
Szczypta cynamonu
1 cebula
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Groch namoczyć przez noc. Następnie opłukać i zacząć gotować w bulionie warzywnym.
Cebulę i papryczkę chilli pokroić i podsmażyć przez około 3 minuty na rozgrzanym na patelni oleju.
W połowie gotowania grochu dodać do niego podsmażoną cebulę z papryczką chilli. Wymieszać i dodać mielony imbir oraz kurkumę. Wymieszać i włożyć do wywaru 1 gałązkę rozmarynu.

Gdy groch będzie już miękki, wyciągnąć rozmaryn i zblednować całość na delikatny krem. Doprawić cynamonem oraz solą i pieprzem według własnego smaku.
Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,