MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, FASOLĄ I PARMEZANEM

Składniki:
Szklanka białej fasoli Lestello
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
1 cebula
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
Sól
Pieprz
Tarty parmezan
2 szklanki makaronu typu kolanka 

Sposób przygotowania:

Fasolę ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno posiekaną w kosteczkę cebulę. Smażyć do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i przesmażyć całość około 2 minuty.
Gdy cebula i czosnek się przesmażą, dodać pomidory z puszki i ugotowaną wcześniej fasolę. Doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Sos musi się odparować.
Makaron ugotować według instrukcji producenta, a następnie przełożyć do ugotowanego sosu. Wymieszać całość i wyłożyć na talerz. Przed podaniem posypać sowicie tartym parmezanem.

Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,