KUSKUS Z PAPRYKĄ I ORIENTALNYMI PRZYPRAWAMI

Składniki:

300 gram kuskusu Lestello
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
1 mała papryczka chili
Sok wyciśnięty z jednej cytryny
Szczypta cynamonu
Pół łyżeczki curry
Pół łyżeczki kurkumy
2 kawałki suszonego galangalu
Kilka listków trawy cytrynowej
Pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
4 łyżki oliwy z pestek winogron
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zagotuj około 1,5 litra wody. Następnie przelej ją do miski i delikatnie posól. Wsyp kuskus i przykryj miskę. Zostaw całość na 5 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody, a kuskus delikatnie rozdrobnij widelcem.

Zieloną i czerwoną paprykę pokrój, pozbywając się gniazd nasiennych na bardzo drobną kosteczkę. Tak samo zrób z cebulą i papryczką chili.

Na patelni rozgrzej oliwę z pestek winogron. Następnie wrzuć cebulę i smaż ją do momentu, kiedy zrobi się lekko szklista. Teraz dorzuć pokrojone papryki wraz z papryczką chili. Dodaj 2 kawałki suszonego galangalu i trawę cytrynową. Całość duś pod przykryciem około 5 minut.

Następnie dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz curry, kurkumę i cynamon. Wymieszaj i znowu duś pod przykryciem około 4 minut.

Przygotowane warzywa przerzuć do wcześniej zrobionego kuskus. Wymieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,