Kurczak nadziewany papryką

Składniki:

1 kurczak (około 1,5 kg)
sól i pieprz
1 limonka
4 posiekane ząbki czosnku
curry
ostra mielona papryka
oliwa lub olej
3 strąki kolorowej papryki
1-2 małe ostre papryczki chilli
10 dag ryżu Lestello
1 jajko
świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Limonkę wyszorować, sparzyć, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Oczyszczonego kurczaka natrzeć skórką, połową soku, połową czosnku, solą i pieprzem, curry, chilli i olejem. Odstawić na 2 godziny. Ryż ugotować na sypko. Papryki umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć z czosnkiem na oliwie. Ryż wymieszać z papryką , jajkiem i posiekaną kolendrą. Farsz doprawić sokiem, solą i curry. Przygotowanym farszem, napełnić kurczaka. Spiąć skórkę, tak by nadzienie nie wypływało. Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 1 godzinę w piekarniku o temp. 200 st.C.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: