KURCZAK DUKKAH Z KASZA GRYCZANĄ I WARZYWAMI

Składniki:

100 gram kaszy gryczanej białej Lestello

6 brukselek

50 gram jarmużu

6 różyczek brokułu

Pół szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżka drobno posiekanej mięty

1 łyżka soku z cytryny

250 gram piersi z kurczaka

35 gram orzechów nerkowca

35 gram pistacji

1 łyżka suszonej kolendry

1 łyżka kuminu

1 łyżka sezamu

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości.

Brukselkę przekroić na połowę, jarmuż umyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć brukselkę, jarmuż oraz brokuły.

Jogurt grecki wymieszać z miętą i sokiem z cytryny.

Kurczaka umyć i pokroić w paski. Każdy lekko posmarować oliwą z oliwek.

Orzechy nerkowca, pistacje, kolendrę, kumin, sezam i sól utłuc w moździerzu. Następnie obtoczyć w przygotowanej panierce każdy kawałek kurczaka. Smażyć około 3 minuty na każdej stronie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.

Na talerz wyłożyć kaszę gryczaną, warzywa i sos z jogurtu. Na górę kaszy położyć usmażonego kurczaka.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,