KREWETKI W KREMOWYM PAPRYKOWYM SOSIE Z RYŻEM

Składniki:

1 opakowanie ryżu białego długiego Lestello
300 gram krewetek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
Puszka pomidorów krojonych w zalewie
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki curry
Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Szczypta cynamonu
Pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Paprykę czerwoną i żółtą pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek i wrzucić pokrojoną paprykę. Po około 3 minutach dodać pomidory z puszki. Wymieszać i gotować, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać krewetki, kurkumę, curry i mieloną słodką paprykę. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Warto co minutę wymieszać danie w trakcie gotowania.

Gotowy sos zdjąć z ognia i doprawić szczyptą cynamonu, sola, pieprzem i natka pietruszki. Wymieszać.

Podawać z ryżem. Można wymieszać lub podać sos obok ryżu.

Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,