KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Składniki:

1 opakowanie czerwonej soczewicy Lestello

4 jajka

3 ziemniaki

1 marchewka

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki

1 łyżeczka suszonego oregano

Sól i pieprz

Olej do smażenia

Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Soczewicę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.

Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.

Soczewicę, ziemniaki i marchewkę zblendować na jednolitą masę. Wbić dwa jajka oraz dodać natkę pietruszki, oregano i wędzoną paprykę. Doprawić do smaku sola i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.

Z gotowej masy formować kotlety, które najpierw obtoczyć w pozostałych 2 rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25-30 min.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,