KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI DO BURGERÓW

Składniki:

1 opakowanie czerwonej fasoli Lestello
2 czerwone cebule
Pęczek natki pietruszki
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 żabki czosnku
1 łyżka mielonego cząbru
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Olej do smażenia
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzić i przepłukać. Wlać świeżą wodę i gotować do miękkości. Ostudzić po ugotowaniu.

Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Po usmażeniu wrzucić do ostudzonej fasoli.

Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do fasoli z cebulą i czosnkiem. Wszystko razem zblendować na jednolitą masę.

Dodać mielony cząber, mieloną słodką paprykę oraz mąkę kukurydzianą. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić ciasto. Musi być lepkie, jednak powinno odchodzić od dłoni.

Z gotowego ciasta formować kotlety i spłaszczać je od góry i dołu. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,