KOTLECIKI Z ZIELONEJ SOCZEWICY I WARZYW

Składniki:

300 gramów zielonej soczewicy Lestello

2 marchewki

1 pietruszka

Połowa selera

2 jajka

2 łyżki bułki tartej

Pół łyżeczki suszonego lubczyku

Pół łyżeczki mielonej suszonej wędzonej papryki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odstaw do ostudzenia.

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i ugotuj na miękko. Następnie zblenduj razem z soczewicą i przełóż całość do miski.

Dodaj lubczyk, wędzoną paprykę. Wbij dwa jajka i dodaj bułkę tartą. Wyrób ręcznie masę na kotleciki. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie za rzadka, dodaj więcej bułki tartej.

Z gotowej masy formuł małe kuleczki, które następnie smaż na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Zdejmuj kotleciki z patelni na papierowy ręcznik do odsączenia.

Smakują świetnie, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,