KOTLECIKI Z BĄZOWEGO RYŻU, FASOLI I ORZECHÓW

Składniki:

400 gram brązowego ryżu Lestello
150 gram fasoli drobnej Lestello
100 gram orzechów włoskich
1 jajko
Szczypta słodkiej zmielonej suszonej papryki
Szczypta suszony zmielonych pomidorów
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę przepłucz i zostaw na noc w garnku z wodą do namoczenia. Następnego dnia odcedź ją i ugotuj do miękkości w świeżej, osolonej wodzie.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta.

Orzechy włoskie drobno pokrój i wrzuć do misy blendera razem z ugotowanymi i ostudzonymi ryżem i fasolą. Całość zblenduj na jednolitą masę i przełóż do miski.

Dodaj jedno jajko oraz mieloną suszoną papryki i mielone suszone pomidory. Zacznij ręką wyrabiać masę, aż do połączenia się wszystkich składników. Dopraw również według własnego smaku solą i pieprzem.

Gdy masa będzie już gładka i jednolita, zacznij formować z niej spłaszczone talarki. Całość smaż na rozgrzanym na patelni oleju. Każda ze stron musi mieć piękny złocisty kolor.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , , ,