KLOPSIKI Z KUSKUSEM I OGÓRKIEM

Składniki:

300 gramów mięsa mielonego

Półtorej szklanki kaszy kuskus Lestello

1 duży świeży ogórek

Pół pęczka szczypioru

3 łyżki jogurtu greckiego

8 czarnych oliwek

Kilka listków świeżej bazylii

Kilka kwiatków chabru

Sok z połowy cytryny

2 łyżki bułki tartej

2 jajka

Olej do smażenia

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wyrobić razem z bułka tarta, sola, pieprzem i jajkami. Tak jak na kotlety mielone. Następnie formować z niego małe klopsy. Gotowe klopsy smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.

Kasze kuskus ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie ostudzić i dodać do niej jogurt grecki. Wymieszać. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowy kuskus wyłożyć na talerz. Na wierzch poukładać, pokrojonego w plastry ogórka oraz usmażone klopsy. Dodać oliwki i posypać całość drobno posiekanym szczypiorem, listkami bazylii i kwiatami chabru. Całość polać sokiem z cytryny.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: