KASZA GRYCZANA DUSZONA Z WOŁOWINĄ I KALAFIOREM

Składniki:

3 łyżki oleju roślinnego
1⁄2 pora
1⁄2 cebuli
1 ząbek czosnku
300 gram polędwicy wołowej
300 gram kaszy gryczanej Lestello
500 ml bulionu
300 gram kalafiora romanesco
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
Połowa pęczka natki pietruszki
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie wrzucić obrany i starty czosnek. Smażyć całość przez około 1 minutę.

Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Na patelnię wlać kolejne dwie łyżki oleju i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej ze stron przez około 2 minuty.

Na patelnię wrzucić kaszę gryczaną oraz podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora. Wlać ciepły bulion i doprawić kurkumą, kolendrą i papryką. Wymieszać i przykryć. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Co jakiś czas zamieszczać.

Na koniec zdjąć pokrywkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i cały czas mieszając, smażyć przez dwie minuty.

Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,