KASZA BULGUR ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI

Składniki:

300 gramów kaszy bulgur Lestello

1 cebula

200 gramów pieczarek

1 ½ litra bulionu warzywnego

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Sól i pieprz

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszę bulgur wrzucić do gotującego się bulionu. Całość gotować pod przykryciem około 3 minuty, po czym zdjąć z gazu i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Następnie odcedzić kaszę z bulionu.

Pieczarki pokroić w plastry. Odłożyć na bok kilka plasterków do dekoracji.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kminek i pieczarki, i smażyć całość jeszcze przez 4 minuty.

Pieczarki połączyć z kaszą, dodać suszoną pietruszkę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i udekorować wierzch pozostałymi pieczarkami.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 – 20 minut.

Smacznego 😊

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: