KADURDIJN Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:

Ciasto:

800 gram mąki

1,5 szklanki jogurtu

½ szklanki mleka

2 łyżeczki suchy drożdży

1 jajko

30 gram masła

1 łyżeczka cukru

Nadzienie:

1 czerwona papryka

1 szklanka czerwonej fasoli Lestello

250 gram mielonej wieprzowiny

200 gram sera żółtego

4 ziemniaki

sól i pieprz

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mleko podgrzać i dodać do niego cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 20 minut.

Mąkę wymieszać z jajkiem, jogurtem i roztopionym masłem. Następnie wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Odstawić do miski, przykrytej ściereczka na około 20 minut. Najlepiej w ciepłe miejsce.

Nadzienie:

Fasolę namoczyć przez noc i następnego dnia ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojona w kosteczkę czerwoną paprykę. Smażyć przez około 3 minuty i wrzucić mięso mielone. Dodać majeranek, ostrą mieloną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i smażyć przez około 15 minut.

Do usmażonego mięsa dodać ugotowane i rozdrobnione ziemniaki oraz wsypać fasolę. Całość wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie połowy i każdą z nich rozwałkować. Wyciąć dwa duże, jednakowe koła.

Na jedno koło wyłożyć farsz i posypać go startym żółtym serem. Drugim kołem przykryć farsz i zlepić ciasto na rogach i zrobić małe nacięcie na środku. Docisnąć, żeby uszło powietrze.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: