GRZYBY Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z BATATÓW

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy Lestello

1 marchewka

1 duża cebula

1 szklanka świeżych grzybów leśnych

2 duże bataty

Pół łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka majeranku

Sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować do miękkości i ostudzić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy się ładnie zeszkli, dodać umyte i pokrojone w kostkę grzyby oraz obraną i pokrojoną w drobniutką kostkę marchewkę. Całość doprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać soczewicę i gotować razem jeszcze przez około 5 minut.

Bataty obrać i ugotować. Następnie odcedzić, ostudzić i zblendować razem z cynamonem.

Do kokilek wyłożyć uduszoną z grzybami soczewicę. Na wierzch wyłożyć zblendowane bataty. Muszą utworzyć swego rodzaju pierzynkę. Tak przygotowane kokilki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,