GROCHÓWKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ

Składniki:

500 gramów wędzonej makreli

1,5 szklanki grochu żółtego Lestello

6 dużych ziemniaków

2 marchewki

1 pietruszka

Pół selera

Sól

Pieprz

Natka pietruszki

Majeranek suszony

Lubczyk suszony

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy rozdrobnioną wędzoną makrelę. Zalewamy około 2 litrami wody i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz selera. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy przepłukany pod zimną wodą groch i gotujemy do momentu, aż będzie się rozpadał. Doprawiamy solą, pieprzem oraz około 1 łyżeczką drobno posiekanej natki pietruszki oraz po 1 łyżeczce suszonego majeranku i lubczyku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,