GRILOWANY KURCZAK Z PIECZONĄ CIECIERZYCA I WARZYWAMI

Składniki:

150 gram ciecierzycy Lestello

150 gram ryżu Basmati Lestello

1 łyżeczka czarnego sezamu

Połowa awokado

1 pierś z kurczaka

1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty

Półczerwonej papryki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki

1 łyżeczka oregano

Szczypta imbiru

Sól

Pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i delikatnie obtoczyć w oregano. Posolić i popieprzyć z każdej strony. Następnie usmażyć go na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.

Ciecierzycę ugotować do miękkości, po ówczesnym namoczeniu jej przez noc w wodzie. Następnie odcedzić i osuszyć. Tak przygotowaną polać 1 łyżką oliwy z oliwek i posypać suszoną mieloną papryka oraz szczypta imbiru. Wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie wyjąć ją z piekarnika i ostudzić.

Paprykę, awokado i czerwona kapustę pokroić na drobne plasterki.

Ryż ugotować do miękkości.

Na talerzu ułożyć obok siebie pierś z kurczaka, awokado, ryż, paprykę, pieczoną ciecierzycę oraz czerwoną kapustę. Całość skropić oliwa z oliwek i posypać czarnym sezamem.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: