Gołąbki z mięsem

Składniki:

główka kapusty
50 dag mielonego mięsa
1 szklanka ryżu Lestello
2 cebule
50 dag marchwi
sól i pieprz
olej
Sos:
2 cebule
puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
pół szklanki śmietany
kostka bulionowa

Sposób przygotowania:

Kapustę pozbawić głąba, obgotować, osączyć, rozdzielić liście i ściąć lub zbić ich grube nerwy. Ryż ugotować na sypko. Cebulę obsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem i ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Na liście kłaść farsz, zwijać nieduże gołąbki i układać w żaroodpornym naczyniu, posypując każdą warstwę startą marchwią. Zalać 2 szklankami osolonego wrzątku i zapiekać, aż woda wyparuje. Na sos do posiekanej, podsmażonej cebuli włożyć koncentrat, rozprowadzić 2 szklankami gorącej wody, dodać kostkę bulionową, śmietanę, przyprawy i zagotować. Zalać gołąbki sosem, przykryć i zapiekać jeszcze 15 min.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: